ארתריטיס טמפורלית וביופסיה של העורק הטמפורלי

pic9

רקע

ארתריטיס טמפורלית (Temporal arteritis), הנקראת גם ארתריטיס של תאי ענק (Giant cell arteritis), היא מחלה דלקתית של כלי דם גדולים ובינוניים, השייכת לקבוצת המחלות הנקראת “וסקוליטיס”, מחלות דלקתיות של כלי הדם. כלי הדם שמעורב במחלה בשכיחות הגבוהה ביותר הוא העורק הטמפורלי, העובר באיזור הרקה. המחלה היא מחלה סיסטמית, המערבת את כל מערכות הגוף, ויש בה סממנים דלקתיים כלל גופיים. ארתריטיס טמפורלית היא מחלה של הגיל המבוגר. במרבית המקרים החולים הם בני חמישים ומעלה, ושכיחות המחלה גבוהה יותר בנשים, בדומה למחלות דלקתיות ואטואימוניות אחרות.
ההיארעות הממוצעת הינה כ – 20 מקרים לכל 100,000 איש.

סמנים ותסמינים

הסימנים הקלאסיים של ארתריטיס טמפורלית כוללים סימנים סיסטמים של חום, אנמיה, ירידה במשקל עם שקיעת דם מוגברת מאוד בבדיקות המעבדה – המצביעה על דלקת באופן לא ספציפי. בנוסף ניתן לראות אצל החולים עייפות, חוסר תיאבון, הזעות, כאבי מפרקים או מחלות דלקתיות אחרות. הדלקת של העורק הטמפורלי גורמת לסימן חשוב של המחלה – כאב ראש קשה. ניתן למשש את העורק הטמפורלי, אך לעיתים קרובות לא ניתן לחוש בדופק, העורק קשה, רגיש למגע, ומעובה.כאב הראש יכול להיות מלווה בכאבים בלעיסה ובלשון. פגיעה בכלי הדם הקטנים יותר בפנים יכולה להוביל לחסימה של עורקים המספקים דם לעין, ופגיעה חולפת בראייה. תופעה זו מכונה Amaurosis fugax ומחשידה מאוד לקיום של ארתריטיס טמפורלית. החולים מתארים אובדן פתאומי של הראייה, הנמשך מספר שניות עד מספר דקות, וחולף לבד. ללא טיפול מתאים ומהיר יכול מצב זה להתדרדר לעיוורון ואובדן הראייה.

ארתריטיס טמפורלית קשורה בקשר הדוק עם מחלה דלקתית אחרת – פולימיאלגיה ראומטיקה (polymyalgia rheumatica). מחלה זו מאופיינת בכאבים וקשיחות בחגורת הכתפיים, בצוואר, בירכיים ובגב. כמחצית מהחולים עם ארתריטיס טמפולרית סובלים גם מפולימיאלגיה ראומטיקה.

כיצד מאבחנים

עם היסטוריה רפואית מתאימה, בדיקות דם המעידות על תהליך דלקתי פעיל, בדיקות דימות כגון US, MRI עוזרות לבסס את האבחנה. האבחנה הסופית נעשית באמצעות נטילת דגימת רקמה – ביופסיה, מהעורק הטמפורלי. הביופסיה מראה את הדלקת שנוצרה סביב כלי הדם. חשוב לציין שאין לדחות את הטיפול עד לפענוח הפתולוגי של תוצאות הביופסיה. עיכוב כזה יכול לגרום לאובדן הראייה, ומאידך טיפול לטווח קצר לא כרוך בסכנה כלשהי, ולכן מתחילים את הטיפול (שיתואר להלן) מוקדם ככל האפשר. מאחר שלעיתים המעורבות של העורק הטמפולרית במחלה איננה רציפה (ישנם אזורים דלקתיים ואזורים תקינים), הרי שלפעמים הביופסיה תראה על מצב תקין למרות נוכחות המחלה. לכן, מומלצת ביופסיה באורך של כמה סנטימטרים, עם בדיקה של מספר אזורים על ידי הפתולוג.

טיפול

עיקר הטיפול בארתריטיס טמפורלית הוא טיפול לא ספציפי המדכא את מערכת החיסון – סטרואידים. מינון גבוה של סטרואידים ניתן כאשר יש חשש לפגיעה בראייה. הטיפול צריך להיות ממושך, עם ירידה הדרגתית במינון לאחר השגת תגובה.

הניתוח

הניתוח יתבצע בהרדמה כללית. טרם תחילת הניתוח, נשתשמש ב – US על מנת לאתר את מהלך העורק הטמפורלי. לאחר סימון מהלך העורק על פני העור, נבצע חתך בקרקפת לחשיפת העורק. לאחר חשיפתו ננתק מקטע עורקי באורך כשלושה ס״מ לפחות על מנת להפחית למינימום ״פספוס״ של האיזור החולה של העורק. הסיבוכים הכרוכים בניתוח אם כי בהעראות נמוכה מאוד, הם נמק של הקרקפת ושיתוק של שרירי הפנים

לאחר הניתוח

לרב, לאחר התאוששות מהרדמה ניתן להשתחרר מאישפוז בערב הניתוח. לעיתים, בעיקר במטופלים יותר, נדרש זמן התאוששות ממושך יותר. המטופל עלול לחוש כאבים באיזור הניתוח שלרוב מגיבים היטב לאנלגטיקה פשוטה.

Powered by: Alef Solutions | א. פתרונות